Η βιώσιμη μόδα δεν είναι τάση, είναι ευθύνη

sustainable fashion για εταιρίες παπουτσιών

Η Βιώσιμη μόδα ή αλλιώς Sustainable fashion έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται  τα τελευταία χρόνια. Ο σκοπός της είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, η προστασία των εργαζομένων της αλλά καί ο σεβασμός της απέναντι στα ζώα. Γιατί γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής , και τι διαφορά έχει με άλλους τρόπους κατασκευής υποδημάτων;

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Βιώσιμη μόδα και ποια brands την ακολουθούν;

Πίσω στην δεκαετία του 80, όταν τα συνθετικά υλικά μπήκαν στα υποδήματα ξεκίνησε έτσι και η γρήγορη μόδα (fast fashion), όπου τα ρούχα παράγονταν γρήγορα και φθηνά. Κορυφώθηκε το 90, καθώς εισήγαγε καινούργιες τάσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα σε πολύ χαμηλές τιμές! Παρόλα αυτά, επιβαρύνουν αρκετά το περιβάλλον και σε πολλά εργοστάσια επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Αυτό συνεχίζεται και μέχρι σήμερα αλλά πολλές βιομηχανίες πηγαίνουν ενάντια σ΄αυτό. Πιο συγκεκριμένα, αρκετά brands ξεκίνησαν να προσέχουν ενσωματώνοντας βιώσιμες πρακτικές στις διαδικασίες παραγωγής τους . Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η άνοδος των social media, όπου βοήθησαν στην διάδοση του μηνύματος της βιωσιμότητας. Οι eco friendly εταιρείες  άρχισαν να αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής ρούχων και παπουτσιών, έχοντας ως στόχο την μείωση εκπομπών CO2  και επικίνδυνων χημικών, την εξοικονόμηση νερού και την ελάττωση αποβλήτων. Επίσης άρχισαν να δίνουν μεγάλη σημασία στο να αμείβονται οι εργαζόμενοι δίκαια αλλά και να έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι κάποιες επωνυμίες χρησιμοποιούν  ζωικά υλικά από εταιρίες που δεν κακοποιούν τα ζώα ή τα αντικαθιστούν με ανακυκλώσιμα υλικά. Παρακάτω θα δούμε κάποια brands παπουτσιών που σέβονται το περιβάλλον, τα ζώα και την κοινωνία.

Η D.Franklin είναι μια από τις γνωστότερες Ισπανικές εταιρείες που ανέβηκε η δημοφιλία της μέσα από τα social media. Τα σχέδια της D. Franklin είναι εμπνευσμένα από το νεοϋορκέζικο στυλ. Είναι ένα από τα hot, avant-garde brand που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη υοθετόντας  φιλικές μεθόδους παραγωγής προς το περιβάλλον. Μπορείς να βρεις  από γυναικεία μέχρι και ανδρικά παπούτσια, σε sneakers, μπότες και slides κατασκευασμένα από PETA Approved-Vegan υλικά, δηλαδή χωρίς καθόλου την χρήση υλικών ζωικής προέλευσης!

gioseppo brand

Η Gioseppo είναι μια Ισπανική οικογενειακή επιχείρηση, γνωστή για το στυλ και την ποιότητα των παπουτσιών τους. Πιστεύουν πως η βιωσιμότητα και η τεχνολογία είναι τα βασικά κλειδιά για το μέλλον, γι’ αυτό και χρησιμοποιούν υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Σε μία από τις σειρές προϊόντων τους χρησιμοποιούν vegan δέρμα, χρησιμοποιώντας συνθετικά η φυτικά υλικά τα οποία δημιουργούν την αίσθηση σαν να φοράς δέρμα! Διαθέτει επίσης διάφορα οφέλη προς τον καταναλωτή. Εκτός από το ότι είναι cruelty-free, είναι συνήθως ανώτερα ποιοτικά και μαλακά από διάφορους τύπους δέρματος που θα βρείς στο εμπόριο, λόγω της αναπτυγμένης τεχνολογίας πάνω στην πρώτη τους ύλη.

Piccadilly

Η Piccadilly είναι μια Βραζιλιάνικη εταιρεία γνωστή για την υψηλή ποιότητα και την άνεση που προσφέρουν τα παπούτσια της. Το συγκεκριμένο brand νοιάζεται για το περιβάλλον και είναι ενάντια στην εκμετάλλευση ζώων για την κατασκευή των παπουτσιών της. Χρησιμοποιούν υλικά υψηλής τεχνολογίας  που προσφέρουν ελαφρότητα, ευελιξία και θερμική άνεση, καθώς επίσης είναι αντιμικροβιακά και αδιάβροχα. Το επάνω μέρος των παπουτσιών  είναι κατασκευασμένο από συνθετική πολυουρεθάνη (PU), η οποία είναι πολύ πιο ελαφριά από το δέρμα και ένα εξτρα tip δεν λερώνει τις κάλτσες!  Επίσης τα υλικά τους δεν χρειάζονται να επεξεργαστούν με άλλες τοξικές ουσίες, που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του δέρματος. Η Piccadilly έχει πετύχει στο να έχει ποιοτικά παπούτσια και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς εδώ και χρόνια εργάζεται σκληρά στην σωστή παραγωγή χωρίς να ρυπαίνει.

marco tozzi brand

Η Marco Tozzi είναι γνωστή για την κομψότητα των παπουτσιών της αλλά και για την τέλεια εφαρμογή που εξασφαλίζουν.  Κάποια από τα χαρακτηριστικά τους είναι ο ειδικός μηχανισμός των τακουνιών καθώς και η μαλακή σόλα “Feel-me”,  που προσφέρουν μέγιστη άνεση και ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα. Σαν εταιρία διαθέτει διάφορες σειρές παπουτσιών, όπως και η vegan όπου χρησιμοποιούν πιστοποιημένα οικολογικά υλικά! Με την εξελιγμένη τεχνολογία τους εξασφαλίζουν  τον συνδυασμό μοντέρνας γοητείας και άνεσης.

Sunni Sabbi

Η Sunni Sabbi είναι μια Ισπανική εταιρεία από νέους επαγγελματίες, με μοναδικά σχέδια παπουτσιών που εξασφαλίζουν ποιότητα και άνεση. Χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία στα προϊόντα τους, δίνοντας πολύ σημασία στην βιωσιμότητα και την φροντίδα για τον πλανήτη. Στόχος της είναι να αφαιρέσουν τις κόλλες και να χρησιμοποιούν μόνο ανακυκλωμένα και κυκλικά υλικά. Επίσης, στην Sunni Sabbi υπάρχει σεβασμός για τον κάθε εργαζόμενο, πιστεύοντας σε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και προσωπικής ανάπτυξης. Είναι ένα brand με σύγχρονα σχέδια παπουτσιών που αξίζει να προσέξεις!

wrangler brand

Στην εταιρία παπουτσιών Wrangler συνδυάζουν την άνεση με την ανθεκτικότητα. Εκτός από την εξαιρετική τους ποιότητα, λαμβάνουν επίσης μέτρα για να μειώσουν το «αποτύπωμά» τους και να γίνουν μια πιο βιώσιμη επωνυμία. Σε κάποιες από τις σειρές παπουτσιών χρησιμοποιούν πιστοποιημένα οικολογικά υλικά για την κατασκευή τους.

jeep logo

Συνώνυμο της εταιρείας Jeep είναι η περιπέτεια,φέρνοντας υψηλής ποιότητας υποδήματα. Ένα brand ιδανικό για τα άτομα που λαχταρούν να εξερευνήσουν τον ευρύτερο κόσμο γύρω τους! Εκτός το ότι φοριούνται άνετα και παρέχουν εξαιρετική στήριξη στα πόδια, πολλά από τα υποδήματα Jeep είναι κατασκευασμένα από vegan δέρμα. 

Στο Mourato νοιαζόμαστε και εμείς για τον πλανήτη, γι’ αυτό και στηρίζουμε τα οικολογικά brands. Θα βρεις διάφορα σχέδια και στυλ παπουτσιών από τα παραπάνω brands online αλλά και στα καταστήματά μας.